15 Temmuz gecesini ve sonrasını tüm Türkiye ile birlikte yaşadık.
.. Demokrasi nöbetleri
.. 7 Ağustos Yenikapı Mitingi
.. Milletin kardeşliği
.. Birlik ve beraberliği özlemişliğimizi
herşeyi beraber yaşadık.
Bu yazımda bu konulardan tamamen bağımsız ama 15 Temmuz’dan bağımsız olmayan bir konuya değinmek istiyorum.
Genelde deprem gibi afet zamanlarında aklımıza gelen bir konuydu, SİVİL SAVUNMA; ancak 15 Temmuz gecesi hatırlattı ki, Sivil Savunma sadece doğal değil, insanlar eliyle gelebilecek Afetler için de ihtiyaç olabilecek bir şeymiş.
Bu tarz durumlar şu sorular geliyor akla…
- Meselâ Alternatif İletişim Kanallarına ihtiyacımızın olduğunu fark ettik, tekrar. Mesela GSM hatlarımız iptal olsaydı ya da şimdi iptal olsa ne yapardık?
- Ya da evlerimizden çıkmak zorunda olsak, nereye giderdik, ilk kriz anında nerede barınırdık?
- Ya da kendimizi savunmamız gerekse, ya da güvenli hissetmek istesek ne yapmamız gerekirdi?
- İşte bu soruların cevaplarını kendimce -bu konuya duyarlı arkadaşlarımızla- cevaplar vermeye çalıştık. Bu cevapları sizlerle paylaşmak istiyorum.
GSM HATLARI İPTAL OLSA NASIL HABERLEŞECEĞİZ?
Öncelikle, Alternatif İletişim Kanalı olarak, mutlaka her birimizin bir Amatör Telsizci olmamız, telsiz edinmemiz ve telsiz kullanmayı Sivil Savunma adına öğrenmemiz gerekiyor. Bunun da yolu öncelikle Amatör Telsizcilik Belgesi almaktan geçiyor.
Bu zor bir konu değil, belge gibi kelimeler gözümüzü korkutmasın 🙂 Bu belgenin basit bir sınavı var, sınava online olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü‘nün web sitesinden ya da e-devlet kanalından yine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün sayfasında başvuru yapabiliyoruz. Ardından Vakıfbank Şube ya da Internet Bankacılığından 40 TL yatırıyoruz. Sınav öncesi geçmiş yıl sorularından çalışıp, sınavı geçiyoruz.
BİR UYARI: Sınav yılda iki defa yapılıyor. En yakın sınav 23 Ekim’de ve bu sınavın başvurusu 7 Ekim’de sona eriyor. Bence hemen online’dan başvurun ve bu fırsatı kaçırmayın. (Sınav tarihleri ile ilgili duyuru için tıklayınız.)
Bir ekleme: Telsiz sınavında A/B kategorisine başvuruda bulunun ki kullanımı daha geniş olsun, alacağınız puana göre de A ya da B grubuna giriyorsunuz, en iyi A’dır.
Peki telsiz’i nasıl ediniyorsunuz? Ben Aliexpress web sitesindentemin ettim ve 15 gün içinde evime teslim edildi.
Benim aldığım bireysel bir kullanıcı için yeterli bir ürün: Baofeng Two Way Radio BF-UVB2 Plus Walkie Talkie UVB2 (Ben eşim de kullanacağı için ikili aldım, aynı ürünün teklisi de var: Baofeng radio BF-UVB2) Bu ürün benim arkadaşlarımla üstünde mutabık kaldığımız ürünümüz oldu, tabi ki siz farklı bütçelere farklı ürünler tedarik edebilirsiniz.
EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA KALSAK NEREDE KONAKLAYACAĞIZ?
Peki evden uzağa gitmemiz gerekseydi ne yapabilirdik, en kötüye hazır mıyız? Bugünler için ailemizle birlikte kısa süreli de olsa Çadır’da yaşamayı tadmanızı tavsiye ederim. Bir haftasonu kendinizi doğaya verin ve ailecek bir çadır kampı deneyin. Çok keyif alacağınızdan eminim. Bu şekilde, zorunlu bir hal olması durumuna karşılık kendinizi ve ailenizi hazırlamış olursunuz. Mesela bir çadırı ilk alıp kurmanız 1 saate yakın sürebilirken, idmanlı olursanız 10 dk’lık bir iş haline gelebilmektedir.
Bir Çadır Kurma Macerası ama Sağanak Yağmur Altında 🙂
Biz ailecek denedik, gördük 🙂 Çadır eğlenceli bir konaklama yeri oldu ve bize yıldızlar altında çok yıldızlı farklı bir tatil imkanı verdi 🙂
Ben tavsiyeler üzerine Decathlon’dan Arpenaz 4.1 Aile Kamp Çadırını aldım. Bu ürünü sağanak yağış altında da denedik. Maşallah su geçirmedi 🙂 Ayrıca aynı markanın iki odalı olanı olan Arpenaz Aile Çadırı 4.2 XL modelini de tavsiye ederim. Çadır’la birlikte konaklamanız için mat kesinlikle, belki şişme yatak lazım olacaktır, ayrıca aydınlatma ürünlerini de unutmamanızı tavsiye ederim.
PEKİ YA ELEKTRİK İHTİYACIMIZ?
Doğada fazla vakit geçirmek gerektiğinde ya da elektrik ihtiyacımız karşılanmadığında en önemli ihtiyacımız, iletişim araçlarını canlı yani şarjlı tutmak. Bu nedenle de aynı anda telsiz, laptop, cep telefonu gibi ürünlerimizi şarj etmek için, sırt çantasında taşınabilecek ya da çadırın üstüne kurulabilecek 40 Watt’lık Güneş Enerjisi Panellerinden tedarik ettim, Çin’den gelen değerli arkadaşım bana oralardan getiriverdi sağ olsun.
Aliexpress’te kısa bir çalışma ile aşağıdaki ürünleri buldum ama siz de bir araştırın bence 🙂
- BlitzWolf 20W 3A Foldable Portable SunPower Solar Cell
- Portable Solar Charger for Camping+ 14W Mono Fodable Solar Panel
- 2016 High Quality Folded Solar Panel/ Charger
Güneş enerjisi panelleri bütçeyle ilgili bir durum aslında ama 20-40 watt arası bireysel ve acil durumlarda kullanmak için yeterli göründü bana.
ACİL DURUMLARDA KENDİMİZLE BİRLİKTE NE GÖTÜRMELİYİZ?
Bunun dışında aslında hızlıca alıp çıkacağız bir acil eylem çantasına da her zaman ihtiyacımız olabilir. Bu bağlamda minimumlardan oluşan bir çanta listesi hazırladık. Bu çantayı her zaman güncel tutup, her şarta karşılık alıp çıkılabilecek şekilde hazır bekletmekte fayda var. Listemizde hemen aşağıda..
- Telsizler
- Çadır
- Mat/Uyku Tulumu
- Güneş Enerjisi Şarj Paneli
- Yüksek güçlü Powerbank
- El feneri ve yedek pilleri
- Taşınabilir pilli radyo
- Şarj edilebilir piller ve USB Şarj Ünitesi
- Sürekli kullanılan özel ilaç -varsa-
- Düdük
- Eldiven, giyecek (iç çamaşırı, çorap, hırka ya da kazak), ayakkabı
- Su
- Enerji veren ve bozulmayan yiyecekler
- Birer kat giysi
- Bir miktar para
- Çok amaçlı çakı
- Kalem/kağıt/not defteri
- Su geçirmeyen bir dosya, içeriğinde
- İletişim halinde olunacak önemli telefon numaraları
- Telsiz kodları
- Nüfus cüzdan fotokopileri
- Araç ruhsat fotokopileri
- Ev tapu ve DASK poliçe fotokopileri
- İlk Yardım Seti
HER TÜRLÜ ŞARTA HAZIR HALE GELELİM…
Aynı zamanda madem doğa’ya giriş yaptık, her türlü şarta hazır hale gelelim diyoruz, her birimiz evimizde Yivsiz Av Tüfeği edinmeliyiz, diye düşünüyorum.
Yivsiz Av Tüfeği’ni, Emniyet’ten alınacak, tam adı Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi olan bir ruhsat ile yanımızda kapalı kutusunda aracımızda vb. taşıyabiliyoruz. (Alınacak tüfekle avcılık yapmak için Emniyet’ten alınacak ruhsatın yanında ayrıca Orman Bölge Müdürlüğüne müracaat edip Avlanma Kartı alınması gerekmekteymiş. Ama amacımız avcılık olmadığı için bu konuya değinmiyorum.)
Emniyet’ten Yivsiz Af Tüfeği Ruhsatı almak için zor olmayan bazı belgelere ihtiyaç var:
1- 5 Fotoğraf
2- Vergi Borcu Yoktur yazısı: Vergi dairesinden alınıyor.
3- Sağlık raporu: Aile Hekiminizden talep etmeniz yeterlidir. Aile Hekiminizin verdiği rapor Emniyet’te yeterli olmaktadır ancak doktorunuzu ikna etmeniz gerekir, çoğu devlet hastanelerine yönlendirmeyi tercih etmektedir.
4- Harç dekontu: Vergi dairesine ödenecek olan 29 TL’nin dekontu istenmektedir.
5- Karton dosya: Kırtasiyeden temin edebilirsiniz.
Bu belgelerle Emniyet’e başvurduğunuzda sizlere çoğu zaman bir hafta içinde ruhsat verilmektedir. Bu ruhsata 6 ay içinde alacağınız Yivsiz Av Tüfeklerini işletebiliyorsunuz. Başvuru yaparken 2 Yivsiz Av Tüfeği için başvuru yapın, zira bir ruhsata 2 Yivsiz Av Tüfeği işletilebiliyor. İkincisi için ayrı bir başvuru yapmanız gerekmez.
Ben özellikle yerli malı tercih etmek istedim, ancak fayda maliyet çizgisinde de kalitelisini ve makul fiyatlısını aramaya çalıştım. HUSAN ARMS marka üründe karar kıldım. Ancak herkes kendi araştırmasını yaparak daha farklı ürünler alabilir. (Bir ek bilgi vermek isterim: Piyasada 12 ve 20 kalibre ürünler var. 12 Kalibre daha büyük fişek, darbesi 20’ye göre daha güçlü ama menzil olarak 20 kalibre daha uzun menzile sahiptir.)
POLİGONA BEKLİYORUM 🙂
Bu kadar yivsiz av tüfeği için çaba sarf ettik, o zaman atıcılığı da öğrenmek gerekir 🙂 Sizleri en yakın poligona davet ediyorum. Orada isterseniz ruhsatına sahip olduğunuz kendi Yivsiz Av Tüfeğinizle ya da poligondan seçeceğiniz tüfek ya da silahlarla kurşun başına bedel ödeyerek, atıcılığınızı geliştirebilirsiniz.
Ayrıca havalı tabanca da alarak, atıcılığınızı doğada ya da herhangi bir müsait alanda poligondan bağımsız geliştirebilirsiniz. Havalı tabanca, gücünü içine takına CO2 tüplerinden alan ve küçük saçma atan tabancadır. (Sahillerde balonlara atış yaptıran kişileri görmüşsünüzdür, ellerindeki silahlar havalı silah türüne girer.)
Bunların da kaliteli olanları, geri tepmesi vb. özelliklerle gerçek silah kullanma deneyimi vermektedir. Ben bu bağlamda Gamo PT85 ürününü tavsiye ederim; ancak ilgili arkadaşlar daha iyi bir araştırma yaparak başka havalı silahlar da tavsiye edebilirler.
Bunların dışında şimdilik aklıma gelen bir husus yok ama yorumlarla yazıyı renklendirebiliriz.
Allah bizlere tekrar 15 Temmuz gecesi gibi geceler yaşatmasın, 15 Temmuz gecesinden de ders alabilmeyi nasip etsin. -Amin-
NOT: Tüm bu bilgilerin oluşmasında katkıda bulunan Muhabbet1430 dostlarına da teşekkür ediyorum.
Edit: Telsiz Kullanım Belgesinde A/B kategorisinde başvuru yapılması hususu eklendi.
Zahid Uysal
Mükemmel bir acil durum özeti olmuş. Allah razı olsun Lokman Bey. Her müslümanın mutlaka dikkat etmesi ve yol kat etmesi gereken hususlar. Ben de eksiklerimi acilen tamamlayacağım inşaallah. Selam ve muhabbetlerimle. Zahid
Bayram
Lokman bey cok tesekkurler bilgiler icin.
Ufak ama hem her zaman icin hem de bu tur acil durumlarda lazim olacak onemli bir sey yazmak istedim.
Idman… Egzersiz… Gunluk en azindan yarim saatlik bir tempolu kosu veya bir fitness saloni veya havuz vb bir yol, acil durumlarda en cok isimize yarayacak zinde bir vucud icin onemli diye dusunuyorum. her kosulda vucudumuz bizimle olacak sonucta 🙂
Cok cok tesekkurler tekrar
Yakup
Allah razı olsun, güzel ve faydalı bir yazı olmuş elzem bir konuda. Özellikle bu konularda tecrübesi olmayan kişiler için önerdiğiniz modeller çok yerinde. İnşallah vakit kaybetmeden bu bilgilerle donanırız.